Piernik jest jednym z moich ulubionych ciast, uwielbiam zapach przypraw do piernika, zarówno jego smak i zapach są wyjątkowe i różni się od innych ciast.
60 min
Składniki:
0,5 kg miodu ( może być sztuczny)
2 szkl cukru
1 margaryna palma
1 kg mąki krupczatki
3 całe jajka
3 łyżeczki nie czubate sody
0,5 szkl mleka
3-4 torebki przypraw do piernika
Pieczemy w temperaturze 180 c. Czas pieczenia ok 10 -15 min, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem czy patyczek jest suchy.
Piernik w 2 tygodnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karmel : 3 łyżki cukru zrumienić na karmel, dodać margaryne i mocno podgrzać żeby rozpuścić karmel, następnie schłodzić.
2.Mąke wsypujemy do wiekszej miski, wlewamy wystudzony karmel i jajka, miód, sode rozpuszczoną w mleku, reszte cukru i przyprawy, dobrze wszystko wyrabiamy, przykrywamy ściereczką. Ciasto stoi 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
3.Po 2 tygodniach ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy. Pieczemy w dobrze natłuszczonych blachach. Nie trzeba sie martwic jak będą się rozpływać. Zaraz po schłodzeniu placki przełożyć masą - mlekiem skondensowanym już gotowym i dżemem. Ciasto wychodzi bardzo grube, wiec można zrobic z tego dwa ciasta. Naprawde polecam jest aromatyczny i przepyszny.
Komentarze