Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu z groszkiem

0 (0 ocen)

Kruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku.

Składniki:

  • 1 kg drobiowych udźców
    Przyprawa do kurczaka
    Słodka czerwona papryka
    Sól czosnkowa
    Pieprz
    Imbir
    Oliwa o smaku cytryny
    Dodatkowo:
    150 g ryżu
    0,5 szklanki mrożonego groszku
    2 łyżeczki suszonej marchewki

Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut.
    Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę. Mieszamy i gotujemy do momentu wyparowania wody.

Komentarze

Podobne przepisy