Pieczone kolby kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna pełna smaku kukurydza cukrowa

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy cukrowej
    łyżka masła
    2 - 3 łyżki wody
    szczypta cukru i soli

    rękaw do pieczenia

Pieczone kolby kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 - 190 stopni C.
    Kukurydzę obieramy z liści. Myjemy. Wkładamy do rękawa. Dodajemy masło i przyprawy oraz wodę. Zamykamy rękaw. Lekko potrząsamy by przyprawy otoczyły kolby. Worek nakłuwamy widelcem lub wykałaczką. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 - 25 minut. Wykładamy na talerz smarujemy masłem i solimy solą ziołową do smaku. Podajemy jako osobną przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Porady

Tak przyrządzona kukurydza jest pełna smaku i aromatu. Kukurydzę możemy przyprawić dowolną mieszanką przypraw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy