Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem

4.5 (190 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

PYSZNIUTKA

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 kolby kukurydzy oczyszczone z włókien lub mrożone
    1 czubata łyżeczka cukru
    1 łyżeczka masła
    ok.1/2 szklanki mleka
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Gotowane kolby kukurydzy z masełkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zagotować wodę z cukrem ,masłem i mlekiem.
    Po zagotowaniu włożyć kukurydzę.
    Gotować ją ok 15 minut do miękkości,
    chyba że trafi nam się kukurydza pastewna ,wtedy ten czas nam się mocno przedłuży nawet do godziny.
    Po ugotowaniu posolić i polać stopionym masłem.
    W trakcie gotowania nie dodajemy soli!!!! ,bo od niej kukurydza dłużej się gotuje, twardnieje

    Jeżeli mamy tylko mały garnek a kukurydza nam się nie mieści, łatwiej będzie ją przełamać niż przekroić.

Porady

UWAGA!!! / TAKĄ INFORMACJĘ ZNALAZŁAM W NECIE: Nieraz uliczni przekupnie oferują nam zamiast kukurydzy, kolby jej pastewnej odmiany, tzw. końskiego zębu. Cóż? Też można zjeść, ale nie ma porównania z kukurydzą. Więc raczej nie dawajmy się nabierać. Koński ząb ma kolby wielkie, o grubych (podobnych do końskich zębów) nasionach. Kukurydza jadalna ma nasiona i kolby drobniejsze, delikatniejsze, bardziej miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować