To smaczne danie doskonałe pasuje na niedziele jak i święta.
Składniki:
75 dag mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
25 dag chudego wędzonego boczku
2 cebule
czerstwa kajzerka
2 jaja
gałka muszkatowa
pół pęczka natki pietruszki
po pół łyżeczki papryki i majeranku
4 jaja ugotowane na twardo
pieprz i sól
Pieczeń rzymska z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Wystudzić. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja oraz przyprawy i wyrobić na pulchną masę. Dodać cebulę i boczek, wymieszać. Napełnić masą podłużną formę wysmarowaną margaryną, wcisnąć w środek obrane całe jajka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do tem. 180 stopni C. Piec mniej więcej pół godziny. Podawać na zimo do pieczywa.
Komentarze