1.Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników ciasta – zagnieść i wstawić do lodówki na ok godzinę. Podzielić na 3 części , każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (20 x 30 cm)
Jeżeli ciasto jest bardzo klejące , można podsypać troszkę mąką. Składniki polewy tj.: Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Pozostałe placki również, każdy osobno osobno w temp. 200 st.C. - czas pieczenia ok. 10 minut -
2.Krem:
Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka , resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować , ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.
Gotowym kremem przełożyć dwa z upieczonych placków (te bez orzechów). Z drugiej strony posmarować dżemem
Komentarze