orzechowiec

0 (0 ocen)

przepyszne ciasto dla wielbicieli orzechów i ciasta na bazie miodu

Składniki:

  • Ciasto:
    - 50 dag mąki
    - 2 jajka + 1 żółtko
    - 20 dag cukru
    - 2 łyżki miodu
    - 20 dag margaryny lub masła
    - 2 płaskie łyżeczki sody
    - 2 łyżki mleka
    Polewa:
    - 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
    - 10 dag cukru
    - 2 łyżki miodu
    - 11 dag margaryny -
    Krem:
    - 1 kostka masła lub margaryny
    - 1torebka budyniu śmietankowego
    - 1i 1/2 szkl. mleka
    - ok. 2/3 szkl. cukru pudru (do smaku)
    kilka kropel soku z cytryny

    Poza tym:
    - kwaśny dżem , najlepiej śliwkowy

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników ciasta – zagnieść i wstawić do lodówki na ok godzinę. Podzielić na 3 części , każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (20 x 30 cm)
    Jeżeli ciasto jest bardzo klejące , można podsypać troszkę mąką. Składniki polewy tj.: Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Pozostałe placki również, każdy osobno osobno w temp. 200 st.C. - czas pieczenia ok. 10 minut -
  • 2. Krem:
    Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka , resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować , ostudzić do temperatury pokojowej.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.

    Gotowym kremem przełożyć dwa z upieczonych placków (te bez orzechów). Z drugiej strony posmarować dżemem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy