Omlet rybny

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Japonia: Omlet rybny / Tamagoyaki

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filety z ryb morskich: 15 dekagramów
    - cukier: 1.5 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - jajka (roztrzepane): 6 sztuk
    - woda: 4 łyżki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - wódka (najlepiej sake): 3 łyżki
    - olej: 1.5 łyżki

Omlet rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety opłukać i zemleć w maszynce. Masę wymieszać z cukrem i solą. Jajka ubić z wodą, sosem sojowym i wódką, a następnie wymieszać z masą rybną. Prostokątną blaszkę np. 27 x 21 cm. wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Gdy się rozgrzeje, wlać olej, rozsmarować go pędzelkiem i od razu wlać masę rybno-jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Omlet wyłożyć na czystą ściereczkę, zwinąć razem ze ściereczką, odłożyć na 30 minut. Delikatnie rozwinąć i wyjąć ściereczkę. Omlet podawać na zimno pokrojony w plasterki.

Komentarze

Podobne przepisy