Oberiba

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śląska lekka zupa z wiosennej kalarepki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - młode kalarepki: 3 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - koperek: 1 pęczek
    - ziemniaki: 5 sztuk
    - śmietana: 4 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 sztuka

Oberiba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i kalarepkę obrać, cebulę pokroić w kostkę, kalarepkę w słupki. Podsmażyć (około 10 minut) na 2 łyżkach masła w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
  • 2. Stopniowo dolewać bulion – za każdym raze czekać, aż płyn wyparuje.
  • 3. Kiedy kalarepka będzie prawie miękka, dodać obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować jeszcze kilka minut – do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Przed podaniem obficie posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy