Nalewka owocówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego, wysokiego słoja sypiemy owoce w kolejności, jak dojrzewają w proporcji 1:1 - owoce i spirytus np. 2 szklanki poziomek zalane 2 szklankami spirytusu.Następnie truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie zalewać zawsze taką samą ilością spirytusu.Warstwa owoców w słoju powinna być nieco poniżej warstwy spirytusu. Gdy w słoju będą już wszystkie owoce, szczelnie go zamykamy i ustawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Po tym czasie owocówka ma moc, niepowtarzalny aromat i barwę.
2.Pozostałe w słoju owoce możemy zalać czystą wódką 40% wódką w takiej ilości, by były przykryte alkoholem i ponownie odstawić też na 6 miesięcy. Ta druga nalewka będzie nieco mniej aromatyczna, ale również doskonała
3.Można też zamiast wódki zlać owoce syropem (50 dag cukru i 2 szklanki wody). oraz spirytusem w tej samej ilości wówczas nalewka powinna postać nieco dłużej ok. 9 miesięcy .Będzie to doskonała słodka wódka zwana likierówą.
Komentarze