Naleśniki ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie każdy lubi naleśniki na słodko, podobnie jak ja… Postanowiłam więc w dzisiejszym naleśnikowym dniu wyciągnąć z zamrażarki reszty szpinaku i wyczarować sobie takie danie :) Uwielbiam szpinak, a feta jest moją miłością, dlatego postanowiłam połączyć te 2 produkty :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody gazowanej
    2 jaja
    2 łyżki oleju/oliwy
    szczypta soli

    Składniki na farsz:

    200g mrożonego szpinaku odsączonego na sitku z nadmiaru wody
    łyżeczka masła
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżka śmietany 18%
    sól, pieprz
    100 g sera feta

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni. Z danej porcji wychodzi ok. 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.
  • 2. Na patelni topimy masło, dodajemy szpinak. Smażymy na małym ogniu, by woda całkowicie odparowała. Doprawiamy do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Na naleśniku układamy porcję szpinaku, posypujemy pokruszoną fetą i zwijamy w rulon.
  • 4. Podsmażamy lub zapiekamy w piekarniku, by ser feta się roztopił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy