Gdy tylko mam okazję, to naleśniki goszczą u mnie w kuchni ... uwielbiam!
Składniki:
Naleśniki: ok 10-12 sztuk
1,5 szkl. mleka
1 ¾ szkl. mąki
3 jajka
szczypta soli
(ewentualnie zamiast soli daj 2 łyżki cukru – nie więcej, bo naleśniki szybciej będą się przypiekać do patelni – lepiej zrobić słodszy farsz)
Dodatkowo:
około 4 – 5 łyżek dżemu wiśniowego
około 4 – 5 łyżek soku z czarnej porzeczki
około 250 g sera białego, twarogowego
1 cukier waniliowy lub wanilinowy
około 2 – 3 żółtek
Naleśniki z serem w sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na naleśniki mieszam mikserem na jednolitą, w miarę płynną masę.
Gdy ciasto wyjdzie zbyt wodniste, dodaję mąki.
Gdy będzie zbyt gęste – dolewam mleka.
Naleśniki smażę cienkie na rozgrzanej patelni, ok. 2-3 min na złotawy kolor.
waróg mieszam z cukrem i żółtkami na jednolitą masę.
Dżem mieszam z sokiem.
Serowy farsz zawijam w naleśniki.
Całość polewam lekko podgrzanym sosem.
Komentarze