Naleśniki gryczane z twarożkiem, konfiturą i gorącymi malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki w formie małych roladek z twarożkiem, konfiturą i pysznymi malinami na gorąco.

  • 30 min

Składniki:


  • szklanka mąki gryczanej
    1 1/4 szklanki mleka
    2 duże jajka
    szczypta soli

    odrobina oleju do natłuszczania patelni

    200 g chudego twarożku
    2 łyżki jogurtu greckiego

    8 łyżek niesłodzonej konfitury np. z owoców leśnych

    szklanka malin
    2 łyżki miodu

    cynamon do posypania
    opcjonalnie cukier puder

Naleśniki gryczane z twarożkiem, konfiturą i gorącymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą.

    Lekko natłuszczamy patelnię (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka) i smażymy około 8 naleśników.

    Twarożek ucieramy z jogurtem.

    Maliny łączymy z miodem i podgrzewamy 3-4 minuty. Jeśli są mrożone to do momentu aż się rozmrożą i będą gorące.

    Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę twarożku oraz konfitury.

    Zwijamy i kroimy w plastry.

    Podajemy z gorącymi malinami posypane cynamonem i cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy