Naleśniki gryczane z serem i malinami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne, bezglutenowe danie lub deser dla małych i dużych łasuchów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 190 g mąki gryczanej

    190 g mleka

    woda gazowana

    3 jajka

    10 g oleju - 1 łyżka

    szczypta soli

    opcjonalnie olej lub masło klarowane do smażenia, można upiec na suchej patelni do naleśników


    600 g twarogu

    200-240 g malin świeżych lub mrożonych

    śmietana

    syrop z agawy lub płynny słodzik


    bita śmietana

    kakao surowe kruszone lub wiórki czekoladowe

    maliny

    syrop daktylowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Naleśniki gryczane z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, jajka, mleko i olej, ubijamy trzepaczką lub mikserem. Następnie dolewamy wodę gazowaną, aby otrzymać ciasto o odpowiedniej konsystencji - ok. 150-190 g i ubijamy do połączenia składników. Ciasto naleśnikowe odkładamy na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy masę naleśnikową.

    Ser rozcieramy widelcem, dodajemy maliny, syrop z agawy i mieszamy do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy śmietanę. Gotową masę odstawiamy do lodówki, by w czasie jej chłodzenia upiec naleśniki.

    Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy naleśniki. Smarowanie patelni przed pieczeniem każdego naleśnika nie będzie konieczne, ale jeśli lubimy maślany smak naleśników możemy je upiec na maśle klarowanym.
    Z tej proporcji ciasta upieczemy ok. 8 dużych naleśników.

    Upieczone, ostygnięte naleśniki smarujemy masą serową i dowolnie zwijamy. Podajemy oblane syropem daktylowym, posypane wiórkami kakaowymi lub czekoladowymi i oczywiście z bitą śmietaną :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować