Naleśniki gryczane z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, jajka, mleko i olej, ubijamy trzepaczką lub mikserem. Następnie dolewamy wodę gazowaną, aby otrzymać ciasto o odpowiedniej konsystencji - ok. 150-190 g i ubijamy do połączenia składników. Ciasto naleśnikowe odkładamy na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy masę naleśnikową.
Ser rozcieramy widelcem, dodajemy maliny, syrop z agawy i mieszamy do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy śmietanę. Gotową masę odstawiamy do lodówki, by w czasie jej chłodzenia upiec naleśniki.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy naleśniki. Smarowanie patelni przed pieczeniem każdego naleśnika nie będzie konieczne, ale jeśli lubimy maślany smak naleśników możemy je upiec na maśle klarowanym.
Z tej proporcji ciasta upieczemy ok. 8 dużych naleśników.
Upieczone, ostygnięte naleśniki smarujemy masą serową i dowolnie zwijamy. Podajemy oblane syropem daktylowym, posypane wiórkami kakaowymi lub czekoladowymi i oczywiście z bitą śmietaną :)
Komentarze