Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

To najlepszy mus czekoladowy jaki udało mi się zrobić!

Składniki:

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
    150 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru
    4 łyżki masła
    sól
    100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% (niekoniecznie) + 1 łyżeczka cukru pudru

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oddzielić białka od żółtek
  • 2.
    czekoladę, wodę, cukier, masło i sól połączyć w kąpieli wodnej (do garnka trzeba wlać ok 1 szklanki wrzącej wody, na tym położyć metalową miskę lub garnek tak, żeby dnem nie dotykał wody i na malutkim ogniu , mieszając od czasu do czasu- połączyć składniki)
  • 3.

    gdy tylko całość połączy się w jednolitą masę, zdjąć miskę z garnka z wrzątkiem i dodać 2 żółtka. Lekko roztrzepać łyżką- masa ma być gładka
  • 4.
    ubić oddzielone 2 białka na sztywną pianę i dodać w dwóch partiach do czekolady. (pianę należy delikatnie wmieszać w masę, starając się wykonywać okrężne ruchy i jak najbardziej napowietrzać mus
  • 5.
    gotowe! Teraz wystarczy przełożyć mus do słoiczków, pucharków czy kieliszków
  • 6.
    można na wierzchu położyć śmietankę : do miski wlać śmietanę i dodać cukier; ubijać aż stanie się kremowa- nie musi być sztywna

Komentarze

Podobne przepisy