Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.oddzielić białka od żółtek
2.
czekoladę, wodę, cukier, masło i sól połączyć w kąpieli wodnej (do garnka trzeba wlać ok 1 szklanki wrzącej wody, na tym położyć metalową miskę lub garnek tak, żeby dnem nie dotykał wody i na malutkim ogniu , mieszając od czasu do czasu- połączyć składniki)
3.
gdy tylko całość połączy się w jednolitą masę, zdjąć miskę z garnka z wrzątkiem i dodać 2 żółtka. Lekko roztrzepać łyżką- masa ma być gładka
4.
ubić oddzielone 2 białka na sztywną pianę i dodać w dwóch partiach do czekolady. (pianę należy delikatnie wmieszać w masę, starając się wykonywać okrężne ruchy i jak najbardziej napowietrzać mus
5.
gotowe! Teraz wystarczy przełożyć mus do słoiczków, pucharków czy kieliszków
6.
można na wierzchu położyć śmietankę : do miski wlać śmietanę i dodać cukier; ubijać aż stanie się kremowa- nie musi być sztywna
Komentarze