Puszyste muffinki z dodatkiem pomidorów, które wcale nie są wyczuwalne. Przepis z rodzaju "kulinarny przemytnik". Każdy niejadek z pewnością skusi się chociażby na kawałek.
40 min
Składniki:
ciasto
200 g mąki
2 jajka
150 g przecieru lub pure z pomidorów ( nie koncetratu!)
70 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
100 ml oleju rzepakowego
krem
200 g miękkiego masła
ok. 2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Muffinki z pomidorami i kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek i kakao przesiewamy. Jajka ubijamy z brązowym cukrem. Stopniowo dolewamy olej, potem przecier pomidorowy. Następnie dosypujemy pozostałe sypkie składniki. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki. Mnie wyszło 10 sztuk. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i kakao. Za pomocą szprycy dekorujemy zimne babeczki. Wykańczamy wisienką.
Komentarze