Muffinki borówkowo - orzechowe

0 (0 ocen)

Muffinki są bardzo smaczne, wprost rozpływają się w ustach :-)

Składniki:

  • 220 g borówek amerykańskich
    100 g orzechów włoskich
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    2 duże jajka
    220 ml mleka
    100 g masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    80 g cukru brązowego Demerara

Muffinki borówkowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wierzch muffinek:

    30 g orzechów włoskich
    cukier brązowy Demerara

    · Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać sól
    · Do osobnej miski dać jajka, cukier brązowy, cukier brązowy, mleko, roztopione chłodne masło oraz cukier waniliowy i dokładnie wszystko wymieszać.
    · Pokroić bardzo drobno orzechy włoskie, a borówki amerykańskie umyć i dokładnie wysuszyć.
    · Następnie do mokrych składników znowu przesiać przez sito suche składniki i delikatnie wymieszać (aby tylko). Później dodać orzechy włoskie i znowu bardzo delikatnie wymieszać, a na końcu dodać borówki amerykańskie i ponownie wymieszać bardzo delikatnie.
    · Ciasto na muffinki włożyć do foremek silikonowych (wychodzi 12 sztuk).
    · Posypać na wierzchu drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz brązowym cukrem Demerara.
    · Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 30 minut.
    · Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone muffinki.
    · Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy