Orzechowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne orzechowo-maślane muffinki które rozpieszczają nasze kubki smakowe, suszony berberys i polewa z białej czekolady to kropka nad „i” Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy. Cały sekret smaku tych muffinek tkwi w dobrym jakościowo maśle, nie używajmy margaryny!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka orzechów włoskich
    25 dag masła 82%
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 łyżeczki kakao
    6 łyżek mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    45 g suszonego berberysu

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    1 łyżka słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ptq41x 1. Orzechy mielę w malakserze, mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia i kakao w misce.
  • image-0doaqq8 2. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia.
  • image-0q134ty 3. Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem.
  • image-2a8dpec 4. Piekę w 165*c na termoobiegu lub w 170*c na grzaniu góra dół przez 30 minut-do tzw suchego patyczka.

    po upieczeniu muffinki dekoruję polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką śmietanki.

Porady

Jeśli nie mamy berberysu możemy całkowicie z niego zrezygnować. Z tego przepisu upieczemy również pyszną babkę na święta czy keks.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować