Moja warzywna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki, marchewkę, pieczarki i cebulę obrać i umyć. 2. Ziemniaki, marchewkę i pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w kostkę. 3. Roztopić margarynę na patelni i najpierw usmażyć do miękkości ziemniaki i marchewkę. Potem dodać pieczarki i cebulę i jeszcze trochę podsmażyć. Doprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem.
4. W międzyczasie można przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić powoli masło, później dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodać odrobinę mleka i mieszać (uważać by nie zrobiły się grudki ! ) a na koniec doprawić solą i pieprzem.
5. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem i na wierzchu posypać startym żółtym serem.
6. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 20-25 minut.
7. Smacznego!
Komentarze