Misie z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy palcami. Jajko delikatnie rozbijamy z cukrem i wanilią a następnie dodajemy do mąki z masłem. Ugniatamy elastyczne ciasto ( podsypujemy ew. mąką) . Układamy je na folii spożywczej, owijamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę . Po tym czasie rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kształt misiów. Na środku misiów układamy migdał i przyklejamy go łapkami misia do ciasta. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.10-15 min. Tak aby zbrązowiały, Czas pieczenia zależy też od grubości rozwałkowanego przez Was ciasta- im grubsze tym dłużej trzeba piec. Po wystudzeniu możemy udekorować kolorowym lukrem.
Komentarze