Miniburgery z łososia

0 (0 ocen)

Miniburgery na duża imprezę.

Składniki:

  • Bułeczki:
    10g drożdży
    250 g mąki pszennej
    szczypta soli
    szczypta cukru
    ½ szklanki mleka
    1 jajko + jedno do smarowania
    1 łyżka masła + 1 do polania upieczonych bułeczek

    Burgery:
    ½ kg świeżego łososia
    kilka gałązek zielonej pietruszki drobno posiekanej (same listki)
    1 papryczka chili
    sok i starta skórka z 1 cytryny
    sól, pieprz cytrynowy

Miniburgery z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miniburgery z łososia 1. Bułeczki:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem oraz łyżką mąki. Resztę mąki przesiać przez sito. Wyrośnięte drożdże wymieszać z roztrzepanym jajkiem i powoli wyrabiać. Następnie dodać łyżkę roztopionego masła i mąkę i wyrabiać kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto już wyrośnie urywać kawałeczki ciasta i formować z nich małe kuleczki. Układać na blachę wyłożoną papierem. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Przed końcem pieczenia polać stopionym masłem.

    Burgery:
    Łososia drobno posiekać. Pietruszkę i papryczkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować małe burgery i piec na grillu lub patelni do grillowania przez ok 3 minuty na każdej stronie.
    Bułeczki przekroić na pól, włożyć burgera plasterek pomidorka koktajlowego i rukolę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy