Bułeczki:
10g drożdży
250 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
½ szklanki mleka
1 jajko + jedno do smarowania
1 łyżka masła + 1 do polania upieczonych bułeczek
Burgery:
½ kg świeżego łososia
kilka gałązek zielonej pietruszki drobno posiekanej (same listki)
1 papryczka chili
sok i starta skórka z 1 cytryny
sól, pieprz cytrynowy
Miniburgery z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułeczki:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem oraz łyżką mąki. Resztę mąki przesiać przez sito. Wyrośnięte drożdże wymieszać z roztrzepanym jajkiem i powoli wyrabiać. Następnie dodać łyżkę roztopionego masła i mąkę i wyrabiać kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już wyrośnie urywać kawałeczki ciasta i formować z nich małe kuleczki. Układać na blachę wyłożoną papierem. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Przed końcem pieczenia polać stopionym masłem.
Burgery:
Łososia drobno posiekać. Pietruszkę i papryczkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować małe burgery i piec na grillu lub patelni do grillowania przez ok 3 minuty na każdej stronie.
Bułeczki przekroić na pól, włożyć burgera plasterek pomidorka koktajlowego i rukolę.
Komentarze