Mini serniczki z agrestem i bezową czapką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, oryginalny letni deser... Do wykonania w zaledwie 30 minut!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:

    SPÓD:

    130 g herbatników
    50 g stopionego masła

    MASA SEROWA:

    2 i 1/2 kremowego serka naturalnego (łącznie 315g)
    2 żółtka
    pół filiżanki* cukru
    kilka kropli esencji waniliowej
    1 budyń waniliowy
    100 g agrestu

    BEZA:

    2 białka
    szczypta soli
    8 łyżek cukru

Mini serniczki z agrestem i bezową czapką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Herbatniki pokruszyć lub zmielić w malakserze, wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić dno foremek na serniczki wyłożonych papierem do pieczenia lub papierowymi papilotkami na muffiny.
  • 2. Serek naturalny zmiksować z żółtkami, cukrami i proszkiem budyniowym. Masę rozlać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu poukładać owoce agrestu.
    Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • 3. W między czasie przygotowujemy bezę:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy.
    Po 8-10 minutach pieczenia serniczków, wyciągamy je z piekarnika i na wierzch nakładamy masę bezową. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15-17 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy