Migdałowe pucharki do lodów

0 (0 ocen)

Pyszne, chrupiące i wyglądają nieziemsko.Migdałowe pucharki do lodów, owoców, bitej śmietany czy co tylko sobie wymyślicie.

Składniki:

  • Składniki:
    2 białka,
    1/2 szklanki cukru,
    100g mąki,
    100g masła,
    szczypta soli,
    migdały płatki

Migdałowe pucharki do lodów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • migdałowe pucharki do lodów 1.
    Przygotowanie :
    Roztopić masło w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. Białka wymieszać z cukrem, do powstania lekkiej piany. Dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać. Powoli do masy białkowej dodać roztopione masło, dokładnie połączyć. Na papierze do pieczenia rozprowadzić cienka warstwę masy formując koło. Posypać górę płatkami migdałów. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni. Piec 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika placki należy szybko przenieść łopatką na odwrócone do góry dnem kubki. Uformować koszyczki ( delikatnie zgiąć w 3 miejscach ). Pozostawić na kubkach do ostygnięcia. Podawać z lodami, bitą śmietaną lub owocami sezonowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy