Wafle do lodów z masą mleczną

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis mam od dawna. Rożki są pyszne, więc smakują wszystkim, a najbardziej dzieciom.

Składniki:

  • Masa:
    ● 25 dag margaryny
    ● 25 dag cukru pudru
    ● mleko w proszku
    ● olejek migdałowy
    Oraz:
    ● op. wafli tortowych
    ● kolorowa i czekoladowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Wafle do lodów z masą mleczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody. Przykrywamy ściereczką kuchenną, przewiązujemy. Wodę zagotowujemy. Wafle kroimy w duże kwadraty. Kładziemy partiami po kilka na ściereczce. Gdy zmiękną pod wpływem pary, zwijamy w rożki. Odkładamy do wystygnięcia.
  • 2. Przygotowujemy masę: do miękkiej margaryny dodajemy cukier puder, kilka kropli olejku oraz tyle mleka w proszku, aby nie czuć było margaryny, a masa nie była zbyt krucha.
  • 3. Rożki napełniamy masą i dekorujemy posypkami.

Porady

RADY Doroty Habdas Tym, którzy wolą mniej słodkie masy, zalecam dodać mniej cukru pudru. Do części masy można również dodać 1-2 łyżki kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować