Niby zwykły kotlet, ale podany na jesiennych warzywach bardzo zyskuje na smaku.
Składniki:
200 g papryki
150 g marchewki
300 g dyni Hokkaido
1 papryczka chili
1 mały por
1/2 szkl ugotowanej ( lub z puszki) kukurydzy
1 1/2 szkl bulionu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz, sól
koper
300 g mięsa mielonego
1 starta cebula
1 jajko
1 łyżeczka ostrej musztardy
pieprz, sól smaku
Kotlet mielony na jesiennych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chili oczyścić, pokroić w cienkie paski. Pora pokroić w grube plastry. Resztę warzyw po oczyszczeniu pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, włożyć marchewkę, posolić i chwilę dusić pod przykryciem. Dodać paprykę, chili, dynię i bulion, doprawić ziołami, pieprzem i solą. Po pięciu minutach dodać pora i kukurydzę. Dusić do miękkości warzyw. Dynia częściowo rozpadnie się zagęszczając sos.
2.W między czasie na drugiej patelni usmażyć kotlety. Składniki włożyć do miski, dokładnie wyrobić, uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron.
3.Kotlety podawać na warzywach, posypane koperkiem.
Komentarze