Kotlet mielony na jesiennych warzywach

0 (0 ocen)

Niby zwykły kotlet, ale podany na jesiennych warzywach bardzo zyskuje na smaku.

Składniki:

  • 200 g papryki
    150 g marchewki
    300 g dyni Hokkaido
    1 papryczka chili
    1 mały por
    1/2 szkl ugotowanej ( lub z puszki) kukurydzy
    1 1/2 szkl bulionu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    pieprz, sól
    koper

    300 g mięsa mielonego
    1 starta cebula
    1 jajko
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    pieprz, sól smaku

    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Kotlet mielony na jesiennych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chili oczyścić, pokroić w cienkie paski. Pora pokroić w grube plastry. Resztę warzyw po oczyszczeniu pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, włożyć marchewkę, posolić i chwilę dusić pod przykryciem. Dodać paprykę, chili, dynię i bulion, doprawić ziołami, pieprzem i solą. Po pięciu minutach dodać pora i kukurydzę. Dusić do miękkości warzyw. Dynia częściowo rozpadnie się zagęszczając sos.
  • 2. W między czasie na drugiej patelni usmażyć kotlety. Składniki włożyć do miski, dokładnie wyrobić, uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron.
  • 3. Kotlety podawać na warzywach, posypane koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy