Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na kotlety mielone, trochę inne niż zwykle. Polecam :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - duża cebula: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - kasza manna: 3 łyżki
    - czerwona soczewica: 3 łyżki
    - mielona wołowina: 50 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 sztuka
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - bułka tarta do panierowania: 1 sztuka
    - tłuszcz do smażenia: 1 sztuka

Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości, aż soczewica wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Dodajemy mięso, wbijamy jajko i wyrabiamy.
  • 3. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy