Medaliony wieprzowe z sosem gorgonzola

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tą potrawę robię bardzo często. Ponieważ jest bardzo smaczna i wyjątkowo delikatna. Poznałem ten przepis będąc jeszcze małym zuchem. A teraz gości te danie co niedziele w moim rodzinnym domu.

  • 60 min

Składniki:

  • Medaliony wieprzowe:
    Polędwica wieprzowa 500 g
    Boczek w plastrach 300 g
    przyprawy: pieprz ziołowy, sól

    Sos gorgonzola:
    Ser pleśniowy gorgonzola
    Śmietanka 30%
    Wino białe
    przyprawy: pieprz biały, sól

Medaliony wieprzowe z sosem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Medaliony wieprzowe:
    Mięso pokrój na kawałki, owiń każdy kawałem boczkiem. Obwiąż sznurkiem lub przekuj wykałaczką, aby podczas smażenia nasz medalion się nie rozleciał. Połóż medaliony na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia przypraw.
    Sos gorgonzola:
    Do garnka wlej śmietankę, nastepnie do ciepłej śmietanki dodaj ser w kawałkach i mieszaj. Dodaj 1/4 szklanki wina. Pieprz rozdrobnij i również dodaj do sosu. Jak zgęstnieje jest gotowy do spożycia.
    Medaliony połóż na talerzu a następnie polej sosem.

Porady

Medaliony są bardzo smaczne z dodatkiem smażonego ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy