Gofry najlepsze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Często je przygotowuję dla moich bliskich, którzy się nimi zajadają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    5 jaj
    8 łyżek cukru
    mały cukier waniliowy
    1,5 szklanki mleka
    2,5 szklanki mąki
    mały proszek do pieczenia
    szczypta soli

Gofry najlepsze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, mieszamy. Żółtka odzielamy od białek i dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę rózgą. Dodajemy masło jednocześnie mieszając. Następnie wlewamy powoli mleko. Porcjami wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy. Dodajemy wcześniej ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Odstawiamy na pół godziny. Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy