Maślane rózyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki za wyjątkiem marmolady zagnieść ze sobą. Włożyć do lodówki na min 1h lub włożyć do zamrażalki. Schłodzenie ciasta jest ważne ponieważ podczas pieczenia różyczki nie będą się rozpływać.
2. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Pozostałe części pozostawiamy w lodówce. Rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 cm (nie większe). Układać je po 4, jak na zdjęciu i smarujemy odrobiną marmolady. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek.
3.Przez pierwsze 5 min. różyczki pieczemy w tem. 230 ºC (zapieką się), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 ºC i pieczemy przez ok 10- 15 min.
Komentarze