Malinowo-czekoladowy sos do deserów

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Taki sos sam w sobie już jest deserem i podjadać go można prosto ze słoiczka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - maliny: 0.5 kilograma
    - cukier: 1 szklanka
    - żelfiks 2:1: 0.5 opakowania
    - biała czekolada: 15 dekagramów

Malinowo-czekoladowy sos do deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • malinowo-czekoladowy sos do deserów 1. Malinki wymieszać z cukrem i żelfiksem, postawić na palniku i zagotować.
  • malinowo-czekoladowy sos do deserów 2. Kiedy malinki zaczynają się gotować dodać połamaną w kostki czekoladę i delikatnie wymieszać.
  • malinowo-czekoladowy sos do deserów 3. Malinek staramy się za często nie mieszać, aby wszystkie się nam nie rozpadły i trzymać na ogniu tylko do momentu zagotowania.
    Przygotować malutkie słoiczki i wlać do nich gorący sos, zakręcić i odstawić do wystudzenia, dla pewności słoiki odwrócić.
    Ja przechowuję w lodówce, ale można wynieść w chłodne miejsce.

Komentarze

Podobne przepisy