Makrela pieczona z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką.
3.Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry (patrz zdjęcie).To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut...
Komentarze