Makrela pieczona z cukinią

0 (0 ocen)

Jedzmy rybki bo są bardzo zdrowe :-)

Składniki:

  • 1 sztuka makrela świeża (średnia)
    8-12 podłużnych pasków cukini
    1 plaster cytryny (grubość ok.1cm)
    2 małe łyżeczki sos ze słoiczka koperkowy
    sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
    olej
    folia aluminiowa
    wykałaczki

Makrela pieczona z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makrela pieczona z cukinią 1. Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Makrela pieczona z cukinią 2. Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką.
  • Makrela pieczona z cukinią 3. Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry (patrz zdjęcie).To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut...

    Podajemy z czym lubimy :)

    SMACZNEGO . . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy