MAKOWIEC ZAWIJANY

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Aromatyczny przysmak na każdą okazję pieczony już przez trzecie pokolenie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Proporcje na dwie długie foremki o wymiarach 40x12
    Ciasto drożdżowe:
    0,5 l mleka
    3/4szkl. cukru
    5 dag drożdży
    3 jajka
    0,5 margaryny
    60 dag mąki
    szczypta soli
    aromat rumowy
    cukier wanikiowy

    Masa makowa:
    3 szkl. mąki
    margaryna
    1,5 szkl. cukru
    słoik dżemu lub powideł
    aromat migdałowy lub arakowy
    bakalie wg. upodobania- rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, daktyle

Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proporcje na dwie długie foremki o wymiarach 40x12
    Ciasto drożdżowe:
    0,5 l mleka
    3/4szkl. cukru
    5 dag drożdży
    3 jajka
    0,5 margaryny
    60 dag mąki
    szczypta soli
    aromat rumowy
    cukier wanikiowy

    Masa makowa:
    3 szkl. mąki
    margaryna
    1,5 szkl. cukru
    słoik dżemu lub powideł
    aromat migdałowy lub arakowy
    bakalie wg. upodobania- rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, daktyle

Porady

Aby zaoszczędzić czas, proponuję masę makową przygotować dzień wcześniej.

Komentarze

Podobne przepisy