Makaron z prawdziwkami

0 (0 ocen)

Pyszny i aromatyczny obiad na szybko. Palce lizać! z powodzeniem można go przygotować na kolację.

Składniki:

  • 20 dag obranych prawdziwków

    cebula

    2 łyżki masła

    1/2 kostki grzybowej

    200ml śmietanki 30%

    1 łyżka mąki

    sól

    świeżo zmielony pieprz

    2 gałązki tymianku

    2 łyżki siekanej natki pietruszki

Makaron z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane prawdziwki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle w rondlu o grubym dnie. Dodać grubo pokrojone grzyby. Smażyć ok 5 min a następnie przykryć i dusić kolejne 10 minut. Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, dodać 1/2 kostki grzybowej, gałązki tymianku i dusić ok 10 minut. Wlać śmietankę i zredukować sos do połowy. W 1/3 szkl wody wymieszać mąkę, wlać do sosu i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku a na koniec dodać natkę pietruszki.

    Podawać z grubym makaronem lub do pieczeni.

Porady

Grzyby powinno się zalewać gorącą wodą aby nie stwardniały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy