Makaron z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane prawdziwki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle w rondlu o grubym dnie. Dodać grubo pokrojone grzyby. Smażyć ok 5 min a następnie przykryć i dusić kolejne 10 minut. Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, dodać 1/2 kostki grzybowej, gałązki tymianku i dusić ok 10 minut. Wlać śmietankę i zredukować sos do połowy. W 1/3 szkl wody wymieszać mąkę, wlać do sosu i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku a na koniec dodać natkę pietruszki.
Podawać z grubym makaronem lub do pieczeni.
Porady
Grzyby powinno się zalewać gorącą wodą aby nie stwardniały.
Komentarze