Schab duszony z prawdziwkami.

5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Niezwykle kruche i smaczne mięsko,do tego pyszny i aromatyczny sos z leśnymi grzybami.Prawdziwki to moje ulubione grzyby.To danie możemy podać z ulubioną surówką i ziemniakami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół kilo schabu
    pół kilo świeżych prawdziwków
    2 średnie cebule
    1 łyżeczka mąki pszennej
    4 łyżki śmietany 12 %
    sól i pieprz do smaku
    olej
    marynata do mięs klasyczna
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony z prawdziwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • 2. Grzyby oczyszczamy,płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie kroimy na większe kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron.Mięso przekładamy do garnka,dodajemy grzyby i cebulę,zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszają.Ja dusiłam całość około 50 minut.
  • 4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,wlewamy kilka łyżek gorącego sosu,mieszamy i wlewamy do mięsa,mieszamy żeby nie było grudek.Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Prawdziwki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować