Makaron jak u mamy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten makaron przypomina mi dzieciństwo-pamiętam jak moja mama robiła go do zup:)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    5 jajek

Makaron jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy na stolnicę lub stół, robimy dziurkę i wbijamy 3 jajka, tniemy je nożem próbując połączyć z mąką, potem dodajemy pozostałe dwa jajka i powtarzamy czynność. Kiedy mąka i jajka się połączą wyrabiamy dokładnie ciasto tak aby się nie kleiło.
    Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na 15 minut do miski i przykrywamy ściereczką.
  • 2. podsypujemy mąką stolnicę lub stół i po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto na bardzo cieniutki placek (ja podzieliłam je sobie na trzy części aby było mi lepiej wałkować). Następnie każdy utworzony placek tniemy nożem na pasy szerokość ok. 3 cm. Podsypujemy mąką i układamy każdy pasek jeden na drugim. Potem kroimy całość na mniejsze kawałki-mogą być ok 5 cm i za pomocą maszynki robimy już gotowy makaron.
  • 3. Rozkładamy makaron do przeschnięcia co jakiś czas trochę go roztrzepujac aby się nie posklejał. Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy. Smacznego!:)

Porady

Można paski pociąć nożem-wtedy makaron będzie grubszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy