Makaron jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy na stolnicę lub stół, robimy dziurkę i wbijamy 3 jajka, tniemy je nożem próbując połączyć z mąką, potem dodajemy pozostałe dwa jajka i powtarzamy czynność. Kiedy mąka i jajka się połączą wyrabiamy dokładnie ciasto tak aby się nie kleiło.
Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na 15 minut do miski i przykrywamy ściereczką.
2.podsypujemy mąką stolnicę lub stół i po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto na bardzo cieniutki placek (ja podzieliłam je sobie na trzy części aby było mi lepiej wałkować). Następnie każdy utworzony placek tniemy nożem na pasy szerokość ok. 3 cm. Podsypujemy mąką i układamy każdy pasek jeden na drugim. Potem kroimy całość na mniejsze kawałki-mogą być ok 5 cm i za pomocą maszynki robimy już gotowy makaron.
3.Rozkładamy makaron do przeschnięcia co jakiś czas trochę go roztrzepujac aby się nie posklejał. Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy. Smacznego!:)
Porady
Można paski pociąć nożem-wtedy makaron będzie grubszy.
Komentarze