Makaron aglio olio

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To przepis na klasyczne danie włoskie, jednak wzbogaciłam je, dodając oliwki. Dzięki temu jestdelikatniejsze.

Składniki:

  • ● 40 dag makaronu łazanki
    ● 20 dag zielonych oliwek z papryką
    ● 7 ząbków czosnku
    ● papryka chili
    ● sól
    ● 150 ml oliwy z oliwek
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 5 dag startego parmezanu

Makaron aglio olio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łazanki gotujemy w osolonej
    wodzie. Odcedzamy. Natkę
    siekamy. Oliwki i czosnek
    kroimy w plasterki. Paprykę
    myjemy, usuwamy gniazdo
    nasienne i kroimy w paski.
  • 2. Na rozgrzanej oliwie złocimy
    czosnek. Wsypujemy paprykę,
    oliwki i natkę. Dodajemy
    makaron i mieszamy.
    Smażymy ok. 5 minut. Posypujemy
    parmezanem.

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy