Kurczak z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przy przygotowaniu tego dania pomagał mi tata. Razem zrobiliśmy miłą niespodziankę mamie.

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● 30 dag pieczarek
    ● 3 duże cebule
    ● kostka rosołowa
    ● 2 łyżki mąki
    ● olej
    ● sól, pieprz
    ● 1/2 szkl. słodkiej śmietanki

Kurczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę rosołową rozpuszczamy
    w 3/4 litra wody
    i zagotowujemy.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy
    w kostkę i mieszając, szklimy
    na oleju. Przekładamy
    do bulionu.
  • 3. Pieczarki myjemy, osuszamy
    i kroimy w plastry.
    Smażymy na oleju, doprawiamy,
    mieszamy. Przekładamy
    do bulionu.
  • 4. Mięso myjemy, osuszamy.
    Kroimy w poprzek
    w półcentymetrowej grubości
    plasterki. Posypujemy
    solą i pieprzem, obtaczamy
    w mące. Smażymy na oleju
    na jasnozłoty kolor. Przekładamy
    do bulionu.
  • 5. Gotujemy 15 minut na
    małym ogniu, od czasu do
    czasu mieszając. Dodajemy
    śmietankę, mieszamy i doprawiamy.

Porady

RADY A. Podzińskiej Podajemy z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy