Kurczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostkę rosołową rozpuszczamy
w 3/4 litra wody
i zagotowujemy.
2.Cebule obieramy, kroimy
w kostkę i mieszając, szklimy
na oleju. Przekładamy
do bulionu.
3.Pieczarki myjemy, osuszamy
i kroimy w plastry.
Smażymy na oleju, doprawiamy,
mieszamy. Przekładamy
do bulionu.
4.Mięso myjemy, osuszamy.
Kroimy w poprzek
w półcentymetrowej grubości
plasterki. Posypujemy
solą i pieprzem, obtaczamy
w mące. Smażymy na oleju
na jasnozłoty kolor. Przekładamy
do bulionu.
5.Gotujemy 15 minut na
małym ogniu, od czasu do
czasu mieszając. Dodajemy
śmietankę, mieszamy i doprawiamy.
Porady
RADY A. Podzińskiej
Podajemy z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko i surówką.
Komentarze