KURCZAK W JARZYNACH

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to danie lekkie syte, lubiane przez dzieci. Może być podane z pieczywem jako gorąca kolacja.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 1 średnia cebula
    - 1 średnia marchewka
    - 1/4 małego selera
    - vegeta
    - 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
    - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    - szczypta ostrej papryki
    - 1 płaska łyżeczka curry
    - 2 łyżki kukurydzy z puszki
    - 2 łyżki oleju rzepakowego

Kurczak w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KURCZAK W JARZYNACH 1. Mięso pokroić w paski, oprószyć vegetą, papryką słodką i ostrą, dodać 1 łyżkę oleju, wmieszać, żeby cała powierzchnia mięsa była pokryta marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • KURCZAK W JARZYNACH 2. Cebulę pokroić w półplasterki, marchewkę i seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  • KURCZAK W JARZYNACH 3. Na patelni teflonowej, na 1 podpiec mięso ze wszystkich stron. Odłożyć do rondla.
    Patelni nie myjemy.
  • KURCZAK W JARZYNACH 4. Cebulę zezłocić na tej samej patelni dodając 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę do mięsa.
  • KURCZAK W JARZYNACH 5. Nie myjąc patelni po cebuli, podsmażyć na niej marchewkę i seler. Jeżeli to konieczne, to dodać 1 łyżkę oleju.
    Następnie dodać 1/2 - 3/4 szklanki wody, zagotować i przełożyć do rondla.
  • KURCZAK W JARZYNACH 6. Dodać do mięsa z jarzynami przecier pomidorowy, kukurydzę i sól do smaku.
  • KURCZAK W JARZYNACH 7. Mięso z warzywami dusić do miękkości.
  • KURCZAK W JARZYNACH 8. Podawać jako danie obiadowe z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami i dowolną jarzynką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy