Kurczak w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w paski, oprószyć vegetą, papryką słodką i ostrą, dodać 1 łyżkę oleju, wmieszać, żeby cała powierzchnia mięsa była pokryta marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Cebulę pokroić w półplasterki, marchewkę i seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach
3.Na patelni teflonowej, na 1 podpiec mięso ze wszystkich stron. Odłożyć do rondla.
Patelni nie myjemy.
4.Cebulę zezłocić na tej samej patelni dodając 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę do mięsa.
5.Nie myjąc patelni po cebuli, podsmażyć na niej marchewkę i seler. Jeżeli to konieczne, to dodać 1 łyżkę oleju.
Następnie dodać 1/2 - 3/4 szklanki wody, zagotować i przełożyć do rondla.
6.Dodać do mięsa z jarzynami przecier pomidorowy, kukurydzę i sól do smaku.
7.Mięso z warzywami dusić do miękkości.
8.Podawać jako danie obiadowe z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami i dowolną jarzynką.
Komentarze