Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Filet z kurczaka pieczony z niezwykle aromatyczną ziołową kruszonką, z orzechami, to doskonały pomysł na połączenie klasyki z czymś zupełnie nowym. Smakuje rewelacyjnie !

  • 60 min

Składniki:

  • 650g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    masło

    Kruszonka
    100g orzechów ziemnych
    1 bułka kajzerka
    1 pęczek natki z pietruszki
    1 ząbek czosnku
    skórka i sok z połowy cytryny
    szczypta przyprawy chilli
    3 łyżki parmezanu
    3 łyżki oliwy
    pieprz
    sól

Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1du0978 1. Fileta naciąć na wierzchu, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut.
  • image-0241xmu 2. Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie
    (tak żeby powstały drobne cząsteczki). Doprawić solą, pieprzem a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta.
  • image-0tfqtf6 3. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 - 30minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy