Filet z kurczaka pieczony z niezwykle aromatyczną ziołową kruszonką, z orzechami, to doskonały pomysł na połączenie klasyki z czymś zupełnie nowym. Smakuje rewelacyjnie !
60 min
Składniki:
650g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
sok z cytryny
sól
pieprz
masło
Kruszonka
100g orzechów ziemnych
1 bułka kajzerka
1 pęczek natki z pietruszki
1 ząbek czosnku
skórka i sok z połowy cytryny
szczypta przyprawy chilli
3 łyżki parmezanu
3 łyżki oliwy
pieprz
sól
Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta naciąć na wierzchu, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut.
2.Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie
(tak żeby powstały drobne cząsteczki). Doprawić solą, pieprzem a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta.
3.Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 - 30minut.
Komentarze