Bardzo proste do przygotowania danie .Kurczak wygląda bardzo ciekawie i tak samo smakuje.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 dość duży kurczak
pryprawa do drobiu
papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki)
2 ząbki czosnku
kostka rosołowa drobiowa
3 łyżki oleju
sól
1 piwo w puszce (najlepiej lekko słodkie )
Kurczak pieczony na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
Z kostki drobiowej , oleju , papryki , 3 łyżeczek przyprawy do drobiu i rozgniecionego czosnku , przyżądzamy pastę którą starannie nacieramy tuszkę z zewnątrz jak i wewnątrz.Tak przyprawione miięso przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok 90 minut tak żeby przeszło marynatą.
Po tym czasie wyjmujemy otwieramy puszkę z piwem i odlewamy z niej ok 100 ml piwa. Z kurczaka odcinamy dosyć głęboko szyję bez skóry i zawijamy ją w stronę grzbietu tak żeby jak najmniej pary wydobywało się podczas pieczenia.
Porady
Piwo polecam lekko słodkie ponieważ podczas pieczenia parujący płyn pokrywa skórkę i pięknie nabiera bursztynowego koloru.
Komentarze