Kurczak pieczony na piwie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo proste do przygotowania danie .Kurczak wygląda bardzo ciekawie i tak samo smakuje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 dość duży kurczak
    pryprawa do drobiu
    papryka słodka i ostra (po pół łyżeczki)
    2 ząbki czosnku
    kostka rosołowa drobiowa
    3 łyżki oleju
    sól
    1 piwo w puszce (najlepiej lekko słodkie )

Kurczak pieczony na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak namarynowany posadzony na puszce 1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
    Z kostki drobiowej , oleju , papryki , 3 łyżeczek przyprawy do drobiu i rozgniecionego czosnku , przyżądzamy pastę którą starannie nacieramy tuszkę z zewnątrz jak i wewnątrz.Tak przyprawione miięso przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok 90 minut tak żeby przeszło marynatą.
    Po tym czasie wyjmujemy otwieramy puszkę z piwem i odlewamy z niej ok 100 ml piwa. Z kurczaka odcinamy dosyć głęboko szyję bez skóry i zawijamy ją w stronę grzbietu tak żeby jak najmniej pary wydobywało się podczas pieczenia.

Porady

Piwo polecam lekko słodkie ponieważ podczas pieczenia parujący płyn pokrywa skórkę i pięknie nabiera bursztynowego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy