Kurczak i jajka na ryżu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Japonia: Kurczak i jajka na ryżu / Oyako-domburi

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi kurczaka: 4 sztuki
    - dashi lub bulion z kurczaka: 1.25 szklanki
    - ciemny japoński sos sojowy: 4 łyżki
    - jasny japoński sos sojowy: 2 łyżki
    - mirin, sake lub wytrawna sherry: 4 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - cebulki dymki (pokrojone w plasterki): 6 sztuk
    - jajka: 4 sztuki
    - ryż (ugotowany): 40 dekagramów

Kurczak i jajka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Zagotować bulion. Dodać sosy, mirin i cukier. Ponownie zagotować. Dodać kawałki kurczaka i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać dymki i gotować przez minutę. Jajka lekko rozmieszać. Wlać delikatnie do garnka i odstawić na 2 minuty, delikatnie raz przemieszać. Do miseczek nakładać porcje ugotowanego ryżu. Zalać sosem i natychmiast podawać.

Komentarze

Podobne przepisy