większa pierś kurczaka
mąka
1 większy por
1 czerwona papryka ( lub wszystkie z kolorów razem )
puszka pomidorów w puszcze ( bez skórek )
oregano, sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
kilka kropel sosu sojowego
100 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
kilka czarnych oliwek
szczypior
Kurczak cacciatore po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni - posypać lekko solą, pieprzem i oregano. Zdjęć z patelki i odstawić.
2.Pora, paprykę pokroić i dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
3.Dusić z 10 - 15 min niech smaki się wymieszają, posypać szczypiorkiem i smacznego
Komentarze