Kukurydziane naleśniki z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

Pyszne kukurydziane naleśniczki z farszem mięsno-warzywnym. Wymyślone na szybko dla mojego Synka. Filip się zajadał – my z mężem również

Składniki:

  • Składniki:

    Naleśniki:

    1 szkl mąki pszennej

    1 szkl mąki kukurydzianej

    mleko 3,2%

    sól

    2 jajka

    Farsz:

    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    1 mała marchew

    5 cm kawałek pora

    sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona

Kukurydziane naleśniki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Jajka dodaj do miski dodaj szczyptę soli i pół szklanki mleka i zmiksuj na pienistą masę.

    2. Do pienistej masy dodaj mąkę i cały czas miksując dodawaj mleka – tyle by uzyskać lejące ciasto.

    3. Na patelni posmarowanej tłuszczem smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor z oby dwóch stron

    4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju , dodajemy mięso mielone, dodajemy : 2 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i majeranku wymieszać. Smażyć ok 10 minut.

    5. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając smaż jeszcze około 7 minut.

    6. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce na plasterki, pora umyj i pokrój w pół plasterki. Warzywa dodaj mięsa. Podlej 1/2 szkl wody i duś aż warzywa stana się miękkie około 10 minut

    7. Farsz nałóż na naleśniki i zawiń je tak jak lubisz :-))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy