Krupnik na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna i sycąca zupa zarówno dla lubiących mięsko i dla tych lubiących warzywka. Każdy znajdzie coś dla siebie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 l rosołu lub wywaru z kości
    30 – 40 dag mięsa z rosołu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Mały kawałek selera
    2 ziemniaki
    1 szklanka kaszy jęczmiennej
    2 – 3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 – 2łyżki śmietany do zup
    Pietruszka do posypania
    Sól, pieprz, vegeta do smaku

Krupnik na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obrać z kości i drobno pokroić. Do rosołu dodać drobno pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować razem ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie dołożyć mięso i wsypać kaszę. Gotować kolejne 15 – 20 minut aż kasza będzie odpowiednio miękka. Pod koniec zabielić śmietaną, doprawić. Podawać posypane natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy