Kruche ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Naprawdę smaczne

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    12 dag masła
    4 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    łyżka kakao
    pół białka

Kruche ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 25 dag mąki dodać masło i posiekać, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy- z tego zrobić ciasto. Połowę ciasta odłożyć do lodówki. Do drugiej dać kakao. Zagnieść tak by ciasto było jednolite, rozwałkować osobno ciasto jasne i ciemne. Połączyć jeden na drugim posmarować białkiem, zwinąć w ścisły rulonik, pozostawić na godzinę w lodówce, przekroić w poprzek w plasterki, ułożyć na blaszce lekko posmarowanej tłuszczem. Upiec na jasnozłoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy