Kruche maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder, przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko, oraz ziarenka z laski wanilii. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo
Ciasto uformować w rulon, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 2 godziny.
2. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut.
Komentarze