Kruche maślane ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Wspaniałe domowe ciasteczka, pyszny maślany smak zasmakuje każdemu. Idealne na przyjęcia dziecięca, oraz do kawy. Pyszności moje dzieci je uwielbiają.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na ok. 70 ciasteczek

    750 g mąki pszennej
    375 g cukru pudru
    375 g masła, zimnego
    3 jajka
    1 strąk wanilii

Kruche maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę, cukier puder, przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko, oraz ziarenka z laski wanilii. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo
    Ciasto uformować w rulon, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 2 godziny.
  • Wykrawanie ciasteczek 2. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
  • Ciasteczka po upieczeniu 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy