Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasto migdałowo - cynamonowe przekładane marmoladą

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 225 g mąki
    - 200 g masła
    - 100 g cukru
    - 1 jajko
    - 150 g mielonych migdałów
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - skórka starta z 1 cytryny
    - marmolada

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło, płatki, cukier i jajko i skórkę z cytryny.
    Zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Wycinamy ciastka 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować za pomocą foremki wyciąć kwadraty, część kwadratów rozłożyć na posmarowanej blaszce.
    Ciastka posmarować marmoladą.
    Pozostałe część ciastek wyciętych pociąć na paski i rozłożyć na ciastku posmarowanym marmoladą.
  • Posmarowane ciastka 3. Ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 180. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy