Królewskie sakiewki mięsne

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Sakiewki mięsne to jak bułka z okładem w jednym:) delikatne ciasto drożdżowe i pyszny farsz. Wraz z ogórkiem kiszonym stanowi świetny duet nie tylko na drugie śniadanie;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z kurczaka - ugotowana: 1 sztuka
    - włoszczyzna z rosołu: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pieczarki: 5 sztuk
    - drożdże w kostce: 40 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka tortowa: 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka

Królewskie sakiewki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królewskie sakiewki mięsne 1. Farsz: gotowaną pierś z kurczaka wraz z warzywami z rosołu mielimy przez maszynkę lub blenderem. Na patelni podsmażamy posiekaną małą cebulkę i 5 pokrojonych drobno pieczarek, łączymy farsz i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Królewskie sakiewki mięsne 2. Ciasto: Drożdże, sól, cukier, połowę ciepłego mleka i łyżkę maki rozrabiamy i odstawiamy na 20 min. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto, a w zasadzie zaklepujemy.
    Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy koła, przekładamy je do foremek na muffiny, nakładamy do środka farsz i zakręcamy sakiewki. Pieczemy je w temp. 180 stopni na złoty kolor tj. 20-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy