Sakiewki mięsne to jak bułka z okładem w jednym:) delikatne ciasto drożdżowe i pyszny farsz. Wraz z ogórkiem kiszonym stanowi świetny duet nie tylko na drugie śniadanie;)
Królewskie sakiewki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: gotowaną pierś z kurczaka wraz z warzywami z rosołu mielimy przez maszynkę lub blenderem. Na patelni podsmażamy posiekaną małą cebulkę i 5 pokrojonych drobno pieczarek, łączymy farsz i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Ciasto: Drożdże, sól, cukier, połowę ciepłego mleka i łyżkę maki rozrabiamy i odstawiamy na 20 min. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto, a w zasadzie zaklepujemy.
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy koła, przekładamy je do foremek na muffiny, nakładamy do środka farsz i zakręcamy sakiewki. Pieczemy je w temp. 180 stopni na złoty kolor tj. 20-30 min.
Komentarze