Krokodylek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sam go wymyśliłem, bo bardzo lubię piec.

Składniki:

  • Ciasto: 14 jajek
    ● 50 dag cukru
    ● 24 dag mąki tortowej
    ● 24 dag mąki ziemniaczanej
    ● 6 dag kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem: 3 kostki margaryny
    ● 5 jajek
    ● 6 łyżek cukru
    ● 20 dag rodzynek
    ● 2 kieliszki spirytusu
    ● 3 łyżki kakao.
    Dekoracja: czerwona galaretka
    ● 2 zielone galaretki
    ● rodzynki w czekoladzie
    ● 20 dag migdałów

Krokodylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników
    pieczemy 2 biszkopty. Gorące
    rolujemy. Margarynę ucieramy
    z połową cukru i żółtkami.
    Z białek i reszty cukru ubijamy
    pianę. Mieszamy z masą, dodajemy
    rodzynki, spirytus
    i kakao. Kremem smarujemy
    rolady, formujemy krokodyla.
  • 2. Język robimy z czerwonej
    zastygłej galaretki, oczy i nos
    – z rodzynek. Tułów krokodyla
    dekorujemy migdałami.
  • 3. Zieloną galaretkę kroimy
    w kostkę i układamy wokół
    krokodyla na talerzu.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy