Krokiety ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min

doskonałe jako dodatek do mięsa:)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka masła
    sól,pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia


Krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krokiety 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować a następnie wystudzić. Gdy ostygną ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać żółtka, masło, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • krokiety 2. Masa na krokiety ma być lepka, łatwo formująca się. Rękoma zwilżonymi wodą formujemy podłużne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy