Krokiety z fasoli

0 (0 ocen)

Krokiety są bardzo smaczne, sycące. Poza tym to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków. Można też do masy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki,
    puszka białej fasoli,
    15 dag półtłustego twarogu,
    3 jajka,
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    szkl. bułki tartej,
    sól, pieprz,
    szczypta ostrej papryki.

Krokiety z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera. Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2szk. bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich storn na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy